ایل قشقایی یکی از بزرگترین و قدیمی ترین ایلات کشور می باشد که به زبان ترکی صحبت می کنند . قشقایی ها در زمان اقا محمد خان قاجار به ورامین کوچانده شدند و بیشتر در روستا های علی اباد باغخواص ، قشلاق ریحان اباد و ... ساکن هستند
ایل قشقایی یکی از بزرگ ترین و کهن ترین ایل های ایران می باشد که در تاریخ به قوم دلیر و شکست ناپذیر شهره می باشد . زندگی عشایر ایل قشقایی با طبیعت گره خورده است و بعد از گذشت قرن ها عشایر قشقایی همچنان در فصول مختلف سال به مناطق ییلاق و قشلاق کوچ می کنند . طولانی ترین ییلاق و قشلاق متعلق به ایل قشقایی می باشد که از جنوب ایران تا اطراف تبریز تحت قلمرو این ایل می باشد . بر همین مبنا شرکت نیسان یکی از محصولات خود را با توجه به خصیصه سختکوشی ایل قشقایی ، به نام نیسان قشقایی نام گذاری و روانه بازار خاور میانه کرده است .
در ریشه یابی و وجه تسمیه نام ایل قشقایی نظرات مختلفی ارائه شده اما مهمترین آنها عبارت است از نظریه واسیلی بارتد که به نظر او نام ایل قشقایی از واژه ترکی به نام قشقا به معنی اسب پیشانی سفید گرفته شده است . همچنین نخستین بار حسن فسایی در کتاب فارسنامه ناصری قشقایی را گرفته شده از کلمه ترکی قاچماق به معنی فراری ، عنوان کرد .
ایل قشقایی در حقیقت اتحادیه ای از ایلات مختلف ایران می باشد و مانند بسیاری از اتحادیه های ایلی متاخر ، مخلوطی از قبیله های گوناگون کرد ، لر ، الیکایی ، عرب و ترک می باشد . اما اکثریت قشقایی ها ریشه ترک دارند و به گویشی از زبان ترکی معروف به ترکی اغوز صحبت می کنند . مذهب اکثریت ایل قشقایی تشیع می باشد .
مرکز اصلی ایل قشقایی استان فارس می باشد اما به دلیل وسعت اراضی و قلمرو ایل قشقایی ، زیستگاه این قوم تا استان هایی مثل چهار محال بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد ، خوزستان ، اصفهان ، قم ، بوشهر و تهران نیز گسترده شده است .
جمعیت ایل قشقایی در سال 1986 حدود دو و نیم میلیون نفر تخمین زده شده و در حال حاضر بیش از دو و نیم میلیون نفر تخمین زده می شود . اما دانشنامه اتنولوگ که یکی از معتبرترین دانشنامه های جهان در زمینه ارائه داده های آماری در مورد گویش های جهان می باشد ، جمعیت مستقر در ایل قشقایی را در سال 2016 حدود 959 هزار نفر تخمین زده است .
به دلیل قرابت و نزدیکی قشقایی ها به کریم خان زند ، اقا محمد خان قاجار دشمنی و کینه بزرگی نسبت به این ایل داشت به همین دلیل پس از روی کار آمدن اقدام به انتقام گیری و متلاشی کردن این ایل گرفت . اقا محمد خان قاجار با هدف تضعیف قوم بزرگ قشقایی تعداد دو هزار خانوار از ایل قشقایی را به ایل بختیاری کوچ داده و در طایفه چهار لنگ ساکن کرد . همچنین بیش از پنج هزار خانوار را به طرف ورامین و اطراف تهران کوچ داد . بازماندگان این ترکان در اطراف ورامین به خصوص در علی آباد ورامین ، شهریار کرج ، نور و کجور مازندران ، و عده ای هم در فیروزکوه معروف به ترک های شیرازی و بخشی هم در نشیب دماوند تحت عنوان قرایی ها مقیم هستند .
قشقایی های ورامین عمدتا در روستا های علی آباد ، باغخواص ، قشلاق ریحان آباد و ظهیر آباد جواد آباد و بخشی هم در قرچک حضور دارند .
گلیم بافی ، جاجیم بافی ، گیه بافی ، طناب بافی ، چیف بافی و ... از جمله صنایع دستی ساخت ایل قشقایی می باشد .
شما می توانید با مراجعه به قسمت ورامین شناسی در سایت ورامین نامه اطلاعات جامع و کاملی در مورد ایلات ورامین و میراث فرهنگی ورامین بدست بیاورید ، در قسمت روستاهای دشت ورامین ، اطلاعات کلیه روستاهای ورامین ، قرچک ، پاکدشت و پیشوا درج گردیده است . اخبار ورامین نیز بصورت روزانه در قسمت اخبار سایت ورامین نامه ثبت می گردد .
با دانلود اپلیکیشن ورامین نامه ، ورامین در دستان شماست . اپلیکیشن ورامین نامه را از طریق بازار و یا سایت ورامین نامه دانلود و نصب کنید .
نویسنده :
منبع : ورامین نامه